Alice

Det här är ett svenskt äpple, som mognar tidigt på säsongen. Alice-äpplena har ljusgul grundfärg med varmt röd täckfärg. Äpplet är nätt i formen och har ett vitt, fast, saftigt fruktkött med en sötsyrlig smak. Medelstort äpple med något åsig form. Den syrliga smaken gör att Alice passar fint både som dessert och till matlagning, gärna i sallader och äpplekakor.

Alice är den första äppelsort som togs fram på Balsgård växtförädlingsanstalt utanför Kristianstad. Efter tuffa vintrar i början av 1940-talet dog cirka 25 procent av alla äppleträd i Sverige. Då blev det en viktig uppgift att ta fram nya äpplesorter, som klarade svenskt klimat.

Alice var det första som introducerades på 1960-talet och fick sitt namn efter Alice Wallenberg som tillsammans med sin man varit stor donator och medverkat till att Balsgård anlades. Alice korsades fram utifrån Ingrid Marie, är moget i mitten av september och hållbart i cirka tre veckor