James Grieve

Sorten kommer från Skottland och odlades upp av just James Grieve, som introducerade äpplet år 1890 på plantskolan Dickson & Co i Edinburgh. Det fick pris av Royal Horticultural Society 1897 och spreds snabbt i England. Sorten kom till Sverige i början av 1900-talet och blev senare mycket vanligt.

Äpplena har en gulgrön grundfärg med rodnad på den sidan som fått sol. Det finns även helt röda sorter av James Grieve. Frukten är medelstor och rund. Skalet är lite glansigt och fett när frukten är mogen. Fruktköttet är gulvitt, ganska fast och saftigt med fin lite kryddig arom. Trädet blommar vackert och länge och börjar bära frukt tidig och ofta rikligt. Det blir inte alltför stort, så det kan passa bra i kolonin. Det är dock viktigt med ordentlig beskärning. Äpplena skördas i mitten av september och kan bevaras i ett par månader. De passar bra att musta och att användas till goda efterrätter förslagsvis med vaniljsås.